- Μπενάρες
- Πόλη (1.100.754 κάτ. το 2001) της Ινδίας. Πανάρχαια πόλη, εμφανίστηκε στο φως της ιστορίας την πρώτη χιλιετία π.Χ. Αφού κατελήφθη από τον Mουχάματ Γούρι (1194) και από τον Mπαμπούρ (1529), τον 18ο αι. περιήλθε στους κυρίους της Μ., οι οποίοι το 1775 αναγνώρισαν το βρετανικό προτεκτοράτο. Η πόλη, που βρίσκεται εκεί όπου ο ρους του Γάγγη στρέφεται βόρεια για μια σύντομη καμπή, αποτελεί την πνευματική πρωτεύουσα της χώρας και ένα από τα μεγάλα ιερά μέρη όλου του κόσμου. Σταθμός, από αμνημονεύτων χρόνων, των ινδουιστών που πηγαίνουν εκεί να προσευχηθούν, να εξαγνιστούν και να πεθάνουν για να καούν, προσφέρει ένα πολύ υποβλητικό πλαίσιο. Για περισσότερα από 5 χλμ. κατά μήκος της αριστερής όχθης του ποταμού (η δεξιά, που θεωρείται δυσοίωνη, παραμένει έρημη) διαδέχονται το ένα το άλλο τα Γκατ, που φθάνουν ακόμα και τον αριθμό των 40 σκαλοπατιών, τα οποία κατεβαίνουν έως το νερό, στα οποία οι πιστοί πηγαίνουν για το μπάνιο ή αναπαύονται πριν και μετά την απόπλυση. Διαθέτει πολύ στενά σοκάκια –τα οποία εκτείνονται σε ένα πυκνό και λαβυρινθικό δίκτυο, στο οποίο περιπλανώνται αγελάδες, ταύροι και πίθηκοι, ζώα αφιερωμένα στον Βισνού– και από άθλια σπίτια δίπλα σε μεγαλοπρεπή ανάκτορα μαχαραγιάδων, που ανεγέρθηκαν από αφοσίωση προς αυτούς.
Στην πόλη υπάρχουν 1.500 και πλέον ναοί (ο Bισβανάτα, Xρυσός Nαός, ο Nτούργκα και ο Γκανέσα είναι οι σπουδαιότεροι), ανάμεσα στους οποίους υψώνεται το τέμενος που κατασκευάστηκε από τον Aουρανγκζέμπ. Άλλα αξιοθέατα είναι το σανσκριτικό κολέγιο (1791), το ινδουιστικό πανεπιστήμιο (1916) και ένα περίφημο αστεροσκοπείο. Η πόλη διαθέτει βιοτεχνίες επεξεργασίας κεντητών υφασμάτων, με χρυσό και ασήμι, μεταξωτών, ενώ ανθούν επίσης η χρυσοχοΐα και η κοσμηματοποιία, καθώς και η επεξεργασία της πορσελάνης. Σπουδαίος σιδηροδρομικός κόμβος, όπου συναντώνται δύο γραμμές προερχόμενες από την Καλκούτα, η πόλη είναι σημαντική γεωργική αγορά.
Τα «γκατ», τα σκαλοπάτια που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Γάγγη, στην πόλη Μπενάρες, στην Ινδία? για τους ινδουιστές αποτελούν ένα από τα πιο ιερά σημεία στον κόσμο, όπου προσέρχονται για προσευχή και εξαγνισμό.
Dictionary of Greek. 2013.